Witamina B - Co nią jest a co nie, oraz gdzie ją znajdziemy Część 2
Witamina B - Co nią jest a co nie, oraz gdzie ją znajdziemy Część 2

Nie wszystkie witaminy które znajdziemy na różnych portalach tak naprawdę są za nie uznawane : 

Witaminy które nie są uznawane przez naukowców za witaminy  

Witamina B4 (dawna nazwa choliny i adeniny)  

Witamina B8 (inozytol) 

Witamina B10 (witamina bx) 

Witamina B13 (nieakceptowana nazwa kwasu orotowego) 

Witamina B14 (hipotetyczna nazwa kwasu foliowego i kwasu p-aminobenzoesowego)   

Witamina B15 (kwas pangamowy)  

Witamina B16 (inozyt, inozytol) 

Witamina B17 (amigdaliny i jej formy zmodyfikowane)  

 

Jeśli już wiemy jakie funkcje pełnią w naszym orgazmie witaminy z gruby B (zapraszamy do części pierwszej artykułu), oraz jakie skutki uboczne ma ich niedobór wypadałoby również wiedzieć gdzie możemy je znaleźć. 

 

Witamina B1 – Tkanki aktywnie metabolicznie, produkty zboża grubego przemiału, mięsie, wędlinach, roślinach strączkowych, drożdżach, orzechach, słoneczniku, rybach, owocach oraz warzywach. 

Witamina B2 - Wątroba, chudych sercach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, jajach, zielonych częściach warzyw, łososiu, pstrągu, makreli, pełnoziarnistych pieczywie, małżach, fasoli, grochu, soi, mleku, jogurcie, kefirze, maślance, drożdżach, orzechach włoskich oraz różnego rodzaju mięsach.  

Witamina B3 - Występuje powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych, np. W mięsie, orzechach i ziarnach zbóż.  

Witamina B5 - Wątróbka, otręby pszenne, ryby, grzyby, mleko pełne, mięso kurczaka, mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jajka, owoce awokado, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb, soja, masło orzechowe, banany, yerba mate. 

Witamina B6 - Występuje w rozmaitych produktach spożywczych. Do najbogatszych należą, groch włoski, ryby, mięso, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe a także niektóre owoce (nie cytrusy)  

B7 – Występuje w wątrobie, orzechach włoskich i ziemnych, mące sojowej, żółtku jaj, krabach, migdałach, sardynkach, grzybach, brązowym ryżu, mące pełnoziarnistej, szpinaku, marchwi, pomidorach.  

B9 – Występuje w warzywach liściowych, głównie w szpinaku ale także w sałacie, kapuście, brokule, szparagu, kalafiorze, brukselce oraz w mniejszych ilościach w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, buraku, słoneczniku, orzechach, drożdżach piwowarskich, wątrobie, złotka jaja, pszenicy, pomarańcza, bananach oraz awokado. 

B12 - Występują w mięsie, rybach, jajkach, mleku i jego przetworach, grzybach oraz japońskiej sfermentowanej czarnej herbacie (batabata-cha), w ową witaminę wzbogacane są często płatki śniadaniowe, oraz produkty sojowe aby osoby znajdujące się na diecie wegańskiej nie cierpiały na niedobór B12.  

 

Reszta “witamin” które nie są uznawane przez szersze grono naukowców możemy znaleźć albo tylko w formie syntetycznej, albo w nasionach wielu roślin, bądź kukurydzy. Ale tym nie musimy zaprzątać głowy, gdyż nie są one uznawane za witaminy z grupy B.  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl