Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej (typ 2000)
- 20 g drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ser o niskiej zawartości tłuszczu
- pierś z kurczaka
- przecier pomidorowy
- przyprawy
Pierwszą czynnością jaką należy wykonać jest wrzucenie piersi z kurczaka do ugotowania, a w tym czasie przygotowujemy całą resztę. W letnie wodzie, w szklance rozpuszczamy drożdże i zabieramy się za przyrządzenie ciasta. Wsypujemy sobie najlepiej do jakiejś miski naszą mąkę, dodajemy 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek i do tego rozpuszczone już drożdże - całość wyrabiamy na ciasto. Następnie wyrobione dobrze ciasto odstawiamy w cieplejsze miejsce pod przykryciem na ok. 30 min aby wyrosło. Ciasto formujemy na blasze (blachę smarujemy pierw delikatnie oliwą aby ciasto nie przyległo). Smarujemy przecierem pomidorowym i następnie dodajemy składniki- pokrojoną pierś z kurczaka, ser, można dodać także cebulkę, albo jak ktoś lubi plastry ananasa. Na koniec przyprawiamy wedle uznania. Tak przyrządzoną pizzę wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!